Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Tiskové centrum > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

 

Již 4. prosince končí přihlašování do soutěžní přehlídky ÚSPORNÝ DŮM

14.11.2019   |   Tisková zpráva
Současné úsporné stavby zohledňují nejen ekonomickou, ale i estetickou stránku a samozřejmě uživatelský komfort a zdravé prostředí. Právě příklady z praxe inspirují a přináší nové příležitosti jak činit člověka prostřednictvím návrhu formy, funkce a materiality, spokojenějším.

Společnost ABF a Státní fond životního prostředí České republiky ve spolupráci s Centrem pasivního domu letos vyhlásili již pátý ročník soutěžní přehlídky „Úsporný dům 2019“. Jejím hlavním cílem je představit široké veřejnosti stavby pro 21. století a ukázat, že kvalitně postavené nebo zrekonstruované stavby jsou především komfortní, zdravé, šetrné ke všem zdrojům i životnímu prostředí a dostupné prakticky každému. Přehlídka navazuje na předchozí čtyři ročníky, které nesly název Pasivní dům.

Novostavby a rekonstrukce, zkolaudované v roce 2019 a dříve, může do soutěžní přehlídky Úsporný dům přihlásit vlastník stavby nebo projektant, architekt či realizační firma. Všechny přihlášené stavby budou hodnoceny odbornou porotou, která hodnotí architekturu, konstrukční, technické a technologické řešení. Vybrané stavby postoupí do hlasování veřejnosti ukončené slavnostním předáním cen na veletrhu FOR PASIV 2020. Přihlášené stavby budou automaticky zařazeny do kategorie Stavba soutěže E.ON Energy Globe Award 2020.

Do soutěžní přehlídky Úsporný dům 2019 lze přihlásit domy rodinné, bytové, ale i administrativní stavby, nebo ty využívané k veřejným účelům. Stavby mohou být v pasivním či nulovém standardu, ale i s velmi nízkou energetickou náročností a u rekonstrukcí splňující požadavky programu Nová zelená úsporám či Operačního programu Životní prostředí.

Vítězové, které určí odborná porota a široká veřejnost, se mohou těšit na finanční ocenění ve výši 1 x 60 000 Kč a 2x 30 000 Kč, víkendové pobyty v pasivním domě v Českém ráji nebo na zapůjčení elektromobilu na týden. Vítěz hodnocení generálního partnera, kterým je Hypoteční banka, a.s, si bude moci prohlédnout svou vítěznou stavbu z ptačí perspektivy v balonu a získá k tomu balíček finančních služeb.

Fotografie loňských vítězů / Bannery soutěžní přehlídky / Tiskové zprávy / Odborná porota

Důležité termíny soutěže

  • Vyhlášení soutěžní přehlídky proběhlo 17. 9. 2019 na veletrhu FOR ARCH.
  • Přihlásit stavby do soutěžní přehlídky bude možné od 17. 9. – 4. 12. 2019.
  • Hodnocení odbornou porotou bude probíhat od 9. 12. 2019 – 13. 12. 2019.
  • Hlasování veřejnosti bude zpřístupněno od 16. 12. 2019 – 31. 1. 2020 na www.soutez-uspornydum.cz
  • Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 6. 2. 2020 u příležitosti zahájení veletrhu FOR PASIV.
  • Udělena budou tato ocenění: ocenění odborné poroty v obou kategoriích, cena Generálního partnera Hypoteční banka, cena pro hlasujícího z řad veřejnosti, cena veřejnosti.

Vyhlašovatelé: Státní fond životního prostředí ČR, ABF, a.s.
Organizátor: Centrum pasivního domu, z.s.
Záštitu nad soutěžní přehlídkou poskytlo: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo životního prostředí, Česká komora architektů, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků

Další informace: www.pasivnidomy.cz