Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Tiskové centrum > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

 

Vítězné zelené novostavby a zelené rekonstrukce soutěže PASIVNÍ DŮM 2018

07.02.2019   |   Tisková zpráva
Ve čtvrtém ročníku soutěže PASIVNÍ DŮM byly dne 7. února 2019 vyhlášeny vítězné moderní energeticky úsporné budovy v kategoriích Zelená novostavba a Zelená rekonstrukce roku 2018. V soutěžní přehlídce vyhlášené Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP ČR) a společností ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu, se představilo 66 budov, z toho bylo 32 novostaveb a 34 rekonstrukcí.
Pasivní dům v Lázních, Cena poroty v kategorii Zelena novostavba v soutěži Pasivní dům roku 2018.

Slavnostní vyhlášení proběhlo na veletrhu FOR PASIV za účasti Mgr. Richarda Brabce, ministra životního prostředí, který také předal jednu z cen.

V kategorii ZELENÁ NOVOSTAVBA soutěžily rodinné domy zděné i dřevostavby, bytové domy a základní škola. Do kategorie ZELENÁ REKONSTRUKCE byly přihlášeny změny rodinných domů, rekonstrukce hospodářských, administrativních a školních budov.

V soutěži byly uděleny dvě Ceny odborné poroty v každé kategorii (rozděleno na rodinné domy a ostatní budovy), jedna Cena generálního mediálního partnera, jedna Cena generálního partnera a Ceny veřejnosti v obou kategoriích. Veřejnost hlasovala na www.pasivni-dum.cz s celkovým počtem 3 217 hlasů.

Odborná porota udělila v kategorii ZELENÁ NOVOSTAVBA cenu rodinnému domu Pasivní dům v Lázních (autor: Vize Ateliér, s.r.o.) a bytovému domu Luka Living rental apartments & shopping center (autor: CAMA Architekti s.r.o.). Cenu poroty v kategorii ZELENÁ REKONSTRUKCE získala kompletní rekonstrukce rodinného domu z 50. let (autor: Tamara Staňková) a Administrativní budova Valašské Klobouky (autoři: Navláčil stavební firma, s.r.o.: Bc. Antonín Borýsek, Ing. arch. Štěpánka Talašová).

Cenu generálního partnera získala Chalupa na Trojmezí (autor: ATELIÉR ELAM – Ing. arch. Mojmír Hudec), Cenu generálního mediálního partnera obdržel rodinný dům ATREA Kolovraty (autoři: Ing. arch. Jana Jasinek | Symbiosa – ateliér architektů). V hlasování veřejnosti zvítězila novostavba rodinného domu ve Starém Plzenci (autor: Ing. arch. Lubomír Korčák) a rekonstrukce chlévů na rodinný dům v pasivním standardu (autor: KUBUS atelier s.r.o.).

Každý dům splnil podmínky kolaudace a požadavky na energetickou náročnost, rekonstrukce rodinných domů odpovídaly podmínkám programu Nová zelená úsporám, rekonstrukce veřejných budov pak podmínkám Operačního programu Životní prostředí. Odborná porota hodnotila architekturu, konstrukční, technické, technologické řešení budovy a další parametry.

„Soutěžní přehlídku nejzdařilejších úsporných domů podporujeme již od prvního ročníku. Příklady táhnou, a proto považujeme za důležité oceňovat ty, kteří se rozhodli bydlet komfortně, úsporně a zároveň šetrně k životnímu prostředí. Současně chceme motivovat další, aby je následovali, a to nejen účastí v soutěži, ale také prostřednictvím našich dotačních programů Nová zelená úsporám a Operačního programu Životní prostředí“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Kateřina Maštalířová, manažerka veletrhu FOR PASIV pořádaného spol. ABF, a.s.: „O vysoké kvalitě soutěže Pasivní dům svědčí nejen velký zájem přihlášených objektů, ale i rostoucí pozornost a samotná účast veřejnosti při hlasování. Pasivní stavby – ať již novostavby nebo zrekonstruované objekty – si u Čechů získávají stále větší zájem a respekt. Soutěž ruku v ruce s veletrhem FOR PASIV je silným nástrojem, s nímž je možné toto téma maximálně podpořit.“ 

Tomáš Vanický, ředitel Centra pasivního domu, které pravidelně tuto soutěž organizuje, k letošnímu ročníku uvedl: „Jako organizace, která již druhé desetiletí pracuje na popularizaci domů postavených v pasivním standardu, mě těší zájem a rekordní počet přihlášených projektů do 4. ročníku soutěže. Nadále tím rozšiřujeme největší databázi domů v ČR, která přispívá k šíření myšlenky odpovědného investování do budov.“

Odborná porota byla ve složení: Jakub Hrbek, Státní fond životního prostředí České republiky; Kateřina Maštalířová, ABF; Tomáš Vanický, Centrum pasivního domu; Libor Hrubý, Centrum pasivního domu; Aleš Brotánek, Centrum pasivního domu; Libor Novák, Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover; Irena Truhlářová, Archcon atelier; Jiří Kučera, Business Media CZ; Michael Blažek, Rehau.

Přihlašovatelé oceněných objektů získali zajímavá finanční ocenění, hodnotné věcné ceny do domu (řídicí systém Haidy, chytré osvětlení), víkendové pobyty v pasivním domě v Českém ráji, půjčení elektromobilu na víkend nebo mobil a také VIP karty na celoroční vstup do areálu PVA. Všechny soutěžící objekty byly zařazeny také do soutěže E.ON Energy Globe Award 2019.

 

Přehled vítězných staveb

CENA POROTY – ZELENÁ NOVOSTAVBA, Kategorie I – rodinné domy

Pasivní dům v Lázních (úvodní fotografie), Autor: Vize Ateliér, s.r.o.

Zdůvodnění poroty: Oceňujeme hmotově čisté řešení a moderní výraz domu s kvalitně navrženými a precizně provedenými detaily. To vše umocňuje fakt, že investoři stavbu realizovali svépomocí.

Popis stavby: Zděná monolitická novostavba v Karlovarském kraji s požadavky na energetickou úspornost dosažená pasivním standardem, moderní design a zdravý interiér. Kvalita interiéru byla dosažena díky stále čistému vzduchu, vyrovnanou teplotou všech povrchů, prosluněním a použitím ekologických materiálů.

 

CENA POROTY – ZELENÁ REKONSTRUKCE, Kategorie I – rodinné domy

Kompletní rekonstrukce domku v Moravskoslezském kraji z 50 let, Cena poroty v kategorii Zelená rekonstrukce

Kompletní rekonstrukce domku z 50. let, Autor: Tamara Staňková

Zdůvodnění poroty: Tento projekt příkladným a střídmým způsobem vyřešil rekonstrukci staršího objektu do pasivního standardu, při zachování původního vzhledu, včetně detailů fasády. Věříme, že bude inspirativním příkladem pro stovky majitelů podobných objektů. Ukázka toho, že pasivního standardu, lze při dodržení principů dosáhnout i u domů postavených v minulém století.

Popis stavby: Kompletní rekonstrukce zděného domu v Moravskoslezském kraji plně respektuje původní vzhled budovy a zároveň splňuje všechny standardy moderního bydlení.

 

Přehled všech soutěžících domů a jejich fotografie najdete na www.pasivni-dum.cz.

 

Záštitu nad soutěží poskytlo: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a odborná rada informačních modelů staveb CZ BIM.