Planá nad Lužnicí – Teplárna bude spalovat místo uhlí štěpku

Společnost C-Energy Planá, která vlastní energetické zdroje v Plané nad Lužnicí a Táboře, opouští spalování uhlí a přechází na biomasu.
Program podpory
HEAT – Modernizace soustav zásobování tepelnou energií
Kraj Jihočeský
Příjemce podpory C-Energy Planá s.r.o.
Celkové způsobilé výdaje 555 860 381 Kč
Dotace z EU
378 779 999 Kč

 

O projektu

Z prostředků Modernizačního fondu proběhla v teplárně přestavba hnědouhelných kotlů na biomasové.

Uhlí spalované ve stávajících kotlích zcela nahradila dřevní štěpka. Došlo k částečné rekonstrukci stávajících kotlů, stávající uhelné bunkry byly kompletně demontovány. V místě uhelných bunkrů je namontován nový zásobník biomasy. Stávající palivové nahradily čtyřmi šnekovými dopravníky s větší kapacitou.

Nově byla provedena montáž nových výhybů membránových stěn, nové zazdívky z otěruvzdorného materiálu v místě svodek paliva a nové plechové svodky paliva. V souvislosti s upraveným výkonovým rozsahem kotlů byly provedeny úpravy na turbogenerátoru (TG), aby bylo možné provozovat TG s menším množstvím páry do nízkotlakého dílu. Nezbytné úpravy budou provedeny rovněž na spalinových cestách. Součástí projektu je rovněž nová příjezdová komunikace pro zásobování biomasou.

Vyjádření žadatele

„Projekt Konec uhlí v Plané je jedním z významných projektů, který nám pomáhá naplňovat poslání skupiny C-Energy. Naší prioritou je zajištění dlouhodobě udržitelné výroby energií, založené na vysoké účinnosti a flexibilitě našich zdrojů.“

 

Loga EIB a EK