Právě se nacházíte: SFŽP ČR > Tiskové centrum > Tiskové zprávy > Detail tiskové zprávy

 

Krásné jarní počasí láká do přírody. Pomozme ji uklidit

03.04.2019   |   Tisková zpráva
Na tiskové konferenci na půdě Ministerstva životního prostředí informovali organizátoři akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko o letošním rekordním zájmu veřejnosti o dobrovolnické úklidy. Evidují přes 3100 nahlášených akcí, což je téměř tolik, jako vloni za celý rok. Akci dlouhodobě podporuje i Státní fond životního prostředí ČR.
Pneumatiky jsou tématem letošních úklidů v rámci akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Foto: archiv SFŽP ČR

Hlavním tématem letošních úklidů jsou všudypřítomné pneumatiky. Pořadatelé akce tak chtějí upozornit na nesmyslnost jejich vyhazování do lesa, příkopů či dokonce potoků a řek. „Již několik roků máme v ČR plně funkční systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom ze 4200 sběrných míst. Ty, které jsou zapojené do kolektivního systému, najdete snadno na www.eltma.cz, další pak na webových stránkách MŽP,“ říká jedna z organizátorek akce, Kateřina Landová.

Rezort životního prostředí akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ dlouhodobě podporuje, jak nám sdělil ministr Richard Brabec: „Oceňuji, jak se tato akce každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do ní víc a víc lidí. Loni se úklidů naší přírody i měst účastnilo přes 130 tisíc dobrovolníků po celé zemi, letos jich očekáváme ještě o něco více. Právě projekty jako je „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí. Je to také jakási startovní meta pro další rok s čistým štítem, která testuje naše odhodlání a motivaci změnit přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem. I proto tento unikátní projekt v Česku ministerstvo dlouhodobě zaštiťuje a financuje a já sám se akce každoročně účastním,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

I pro letošní ročník získal projekt „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ finanční podporu z dotačních prostředků Státního fondu životního prostředí ČR.

Úklidy, které jsou v rámci akce naplánovány, a podrobnější informace o tom, jak se zapojit, najdete na webu www.UklidmeCesko.cz. Celou tiskovou zprávu čtěte na www.mpz.cz.

Podívejte se na video „Skok do plastu“.