Výsledky hledání "anaerobic fermentation" v anglicko-českém slovníku:
Slovo | Překlad | Výslovnost | Definice | Viz také |
---|---|---|---|---|
anaerobic | anaerobní | [ænerəubik] | ||
anaerobic decomposition | anaerobní rozklad, rozklad za nepřístupu vzduchu | [ænerəubik di:kompozišən] | Dissolution process of organic matter caused by bacterial and other microbes that do not require free or dissolved oxygen for metabolism but substances such as carbohydrates, nitrates, or sulphate. | |
anaerobic digestion | anaerobní vyhnívání, anaerobní kvašení, metanová fermentace | [ænerəubik daidžesčən] | The decomposition of complex molecules into simpler substances by micro-organisms in the absence of oxygen. A product of the digestion of organic material by anaerobic bacteria is methane and carbon dioxide. | anaerobic fermentation |
anaerobic respiration | anaerobní dýchání, anaerobní respirace | [ænerəubik respireišən] | ||
anaerobic stabilisation | vyhnívání, (anaerobní) rozklad | [ænerәubik steiblaizeišәn] | The biochemical decomposition of organic matter (pollutants) which results in the formation of minerals ana simpler organic compounds. | digestion |
anaerobic treatment | anaerobní čištění | [ænereubik tri:tmәnt] | Breakdown of organic material without the presence of oxygen, a treatment which permanently removes the unpleasant odour of many organic wastes so that they can be used on agricultural land. | |
anaerobic bacteria (pl., bacterium sg.) | anaerobní baktérie (pl.) | [ænerəubik bækti:rijə] | ||
after-fermentation | dokvašování | [a:ftə fə:menteišən] | secondary fermentation | |
fermentation | fermentace, kvašení | [fə:menteišən] | The anaerobic transformation of organic compounds by micro-organisms, chiefly carbohydrates, into end-products useful to man. This process provides energy for the micro-organisms. | |
fermentation gas | fermentační plyn | [fә:minteišәn gæs] | ||
facultative anaerobic bacteria (pl., bacterium sg.) | fakultativní anaerobní bakterie (pl.), podmínečně anaerobní baktérie (pl.) | [fækəlteitiv æneərəubik bæti:riə] | As applied to waste treatment, refers to species of bacteria capable of living either aerobically or anaerobically according to present conditions. | |
natural fermentation | přirozené kvašení | [næčərəl fə:menteišən] | ||
secondary fermentation | dokvašování | [sekәnderi fә:minteišәn] | after-fermentation | |
fermentation agent | původce kvašení | [fə:menteišən eidžənt] | ||
fermentation industry | kvasný průmysl | [fə:menteišən indastry] | Use of the activity of micro-organisms to convert one substance to another including distilling and brewing and industries manufacturing malt vinegar, yeast, cider, antibiotics, vitamins, cheese, wine and organic acids. | |
grape fermentation | vinné kvašení | [greip fə:menteišən] | ||
lactic fermentation | mléčné kvašení | [læktik fə:menteišən] | ||
lactic-fermentation bacteria (pl., bacterium sg.) | baktérie mléčného kvašení (pl.) | [læktik fə:menteišən bækti:riə] |