Ekoslovník



Výsledky hledání "anaerobic fermentation" v anglicko-českém slovníku:


SlovoPřeklad Výslovnost Definice Viz také
anaerobic anaerobní [ænerəubik]
anaerobic decomposition anaerobní rozklad, rozklad za nepřístupu vzduchu [ænerəubik di:kompozišən] Dissolution process of organic matter caused by bacterial and other microbes that do not require free or dissolved oxygen for metabolism but substances such as carbohydrates, nitrates, or sulphate.
anaerobic digestion anaerobní vyhnívání, anaerobní kvašení, metanová fermentace [ænerəubik daidžesčən] The decomposition of complex molecules into simpler substances by micro-organisms in the absence of oxygen. A product of the digestion of organic material by anaerobic bacteria is methane and carbon dioxide. anaerobic fermentation
anaerobic respiration anaerobní dýchání, anaerobní respirace [ænerəubik respireišən]
anaerobic stabilisation vyhnívání, (anaerobní) rozklad [ænerәubik steiblaizeišәn] The biochemical decomposition of organic matter (pollutants) which results in the formation of minerals ana simpler organic compounds. digestion
anaerobic treatment anaerobní čištění [ænereubik tri:tmәnt] Breakdown of organic material without the presence of oxygen, a treatment which permanently removes the unpleasant odour of many organic wastes so that they can be used on agricultural land.
anaerobic bacteria (pl., bacterium sg.) anaerobní baktérie (pl.) [ænerəubik bækti:rijə]
after-fermentation dokvašování [a:ftə fə:menteišən] secondary fermentation
fermentation fermentace, kvašení [fə:menteišən] The anaerobic transformation of organic compounds by micro-organisms, chiefly carbohydrates, into end-products useful to man. This process provides energy for the micro-organisms.
fermentation gas fermentační plyn [fә:minteišәn gæs]
facultative anaerobic bacteria (pl., bacterium sg.) fakultativní anaerobní bakterie (pl.), podmínečně anaerobní baktérie (pl.) [fækəlteitiv æneərəubik bæti:riə] As applied to waste treatment, refers to species of bacteria capable of living either aerobically or anaerobically according to present conditions.
natural fermentation přirozené kvašení [næčərəl fə:menteišən]
secondary fermentation dokvašování [sekәnderi fә:minteišәn] after-fermentation
fermentation agent původce kvašení [fə:menteišən eidžənt]
fermentation industry kvasný průmysl [fə:menteišən indastry] Use of the activity of micro-organisms to convert one substance to another including distilling and brewing and industries manufacturing malt vinegar, yeast, cider, antibiotics, vitamins, cheese, wine and organic acids.
grape fermentation vinné kvašení [greip fə:menteišən]
lactic fermentation mléčné kvašení [læktik fə:menteišən]
lactic-fermentation bacteria (pl., bacterium sg.) baktérie mléčného kvašení (pl.) [læktik fə:menteišən bækti:riə]